Guarda Advocaten

6 november 2018

Domeinnaamhouder moet van rechter artikelen verwijderen van misdaadwebsite

Misdaadwebsite moet beschuldigingen tegen Utrechtse ondernemers verwijderen van rechter

In de artikelen worden de ondernemers uit Utrecht beschuldigd van betrokkenheid bij criminele zaken. Volgens de rechtbank is er geen bewijs voor deze beschuldigingen. Maar de ondernemers worden wel genoemd met hun naam en adres en ook staan ze herkenbaar op foto’s op de website.

Volgens de rechtbank verkeren de ondernemers in levensgevaar door de valse beschuldiging. Ook liepen ze ernstige imagoschade op. Het bedrijf van de twee is door de beschuldigingen in de financiële problemen gekomen en moest de deuren sluiten.

ONBEKEND WIE ACHTER VERHALEN ZIT

Wie de verhalen heeft geschreven, is niet bekend. De naam wordt verborgen gehouden door de domeinnaamhouder. Dat is 1337 SERVICES LLC, een bedrijf dat op papier gevestigd is op Saint Kitts en Nevis, een eiland in de Caribische zee.

Het bedrijf biedt een constructie waarbij tegen betaling de naam van degene die verantwoordelijk is voor de berichten, wordt afgeschermd. De beheerder is ingelicht dat de artikelen niet deugen en gesommeerd om ze offline te halen.

Omdat dat niet gebeurde, werd de rechter ingeschakeld. Die oordeelt nu dat de artikelen binnen 24 uur offline gehaald moeten worden. Ook mogen er geen nieuwe artikelen verschijnen over de ondernemers. Doet de eigenaar van de website dat niet, dan zal Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de website offline halen.

RECTIFICATIE

Inmiddels heeft de misdaadwebsite alle berichten eraf gehaald. Wie naar crimebron.nl gaat, leest een rectificatie. Daarin staat dat de redactie berichten terugtrekt omdat ze niet gebaseerd waren op bronnen of bewijs en omdat er geen hoor- en wederhoor is toegepast.

“De onjuiste berichtgevingen hebben maar 1 doel gehad, namelijk het beschadigen van de reputatie en goede naam van de betreffende personen. De redactie betreurt dat door de betreffende berichtgevingen onnodige schade is berokkend aan betrokkenen”, staat in de rectificatie.

 

                        Klik op deze link voor de volledige uitspraak:

Meer in de media